Recepten

Toko Lo – Pindakaas koekjes

Samen met de mannen van Maker’s District nam ik 3 afleveringen op van korte bakvideo’s. Met als derde video eentje waarin ik jou laat zien hoe je pindakaas koekjes maakt. Deze pindakaas koekjes zitten qua structuur echt tussen een zacht kruimelig koekje en een chewy “moist” chocolate chip koekje. En ja, in dit recept is het ook heerlijk om er fijn gehakte stukjes chocolade doorheen te mengen! Gebruik hiervoor de pindakaas die jij lekker vind. Onthoud wel dat het type pindakaas wat je gebruikt, het eind resultaat beïnvloed. Houd je van de stevigere pindakaas met stukjes noot, dan  zul je een wa meer vormvaste koek met stukjes noot maken. Houd je meer van smeuïge bijna olie achtige pindakaas, dan krijg je inderdaad een wat smeuïger koekje.

Wat heb je nodig?
300 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
theelepel bakpoeder
150 gram bruine basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
500 gram pindakaas op kamer temperatuur
230 gram ongezouten roomboter op kamer temperatuur
Zakje vanille suiker of scheutje vanille extract naar smaak
1 ei

Vegan alternatief
Margarine in plaats van roomboter
1 banaan in plaats van de eieren

Hoe ga je te werk?
Meng eerst de natte ingrediënten met elkaar.
Roer dus de zachte roomboter door de pindakaas.
Voeg vervolgens de eieren toe en roer het tot alles met elkaar is vermengd.

Pro tip, wanneer je de roomboter niet op kamer temperatuur hebt laten komen, dan kun je deze ook zachter maken in de pan of in de magnetron. Let er wel op dat je de boter niet volledig laat smelten.

Meng vervolgens de droge ingrediënten met elkaar. Het bakmeel, zout, bakpoeder en de suikers.
Voeg vervolgens het pinda-ei mengsel hieraan toe.
Roer het goed door elkaar.
Voeg naar smaak vanille extract toe.

Zet vervolgens het deeg een uur in de koelkast zodat het kan opstijven.
Direct na het maken is het deeg zo zacht, dat er geen bal van gevormd kan worden.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Na een uur is het deeg voldoende op gesteven om met schone handen kleine balletjes te vormen.
Maak balletjes ter grootte van een walnoot.
Druk deze plat met een vork.

Bak de balletjes zo een 10 á 15 minuten.
Denk er aan dat de koekjes nog ietsje uitharden na het bakken, maar niet hard en knapperig worden.
Laat de koekjes minstens 5 minuten afkoelen voordat je ze van de bakplaat af haalt.

Het is een flinke hoeveelheid deeg om in 1x balletjes van te rollen.
Raak je na dat uur wachten wat uit je bakfocus, vries dan gerust het restant deeg in.
Je kunt dit vast in voorgedraaide balletjes doen of het deeg op zich in een luchtvrij bakje in vriezen.