Recepten

Toko Lo – Juice (es) Alpukat

Voor de live webinar met de Indo Business Club in samenwerking met INYS (Indonesian Youth Society) gaf ik op zondag 17 mei om 15:00 uur via ZOOM een live webinar. In dat webinar maakte we Kue Putri Salju en Juice (es) Alpukat. Es Alpukat is een romige milkshake op basis van, jawel avocado. Het is een milkshake achtig drankje waarin de smaak van de avocado lichtelijk wordt gemaskeerd door het limoensap, het zoete van de gecondenseerde melk en de zelf gemaakte chocolade siroop of saus. Het drankje is nog wat aan te passen naar smaak. In Indonesië wordt er ook wel espresso of kopi toebroek aan toegevoegd. Zo krijg je een lekkere caffeïne kick! Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 grote glazen van 300 ml.

Wat heb je nodig?
2 grote avocado of 4 kleintjes
Blikje gecondenseerde melk
1 limoen
300 ml cocos melk

Vegan alternatief:
Gecondenseerde melk vervangen door agave siroop

Optioneel toe te voegen:
2 eetlepels espresso koffie of kopi toebroek
scheutje Bandoeng 22 likeur
Een handvol ijsklontjes

Voor de chocolade siroop van cacao:
50 gram kristalsuiker
120 ml water
30 gram cacao van goede kwaliteit

Voor de chocolade saus:
300 gram pure chocolade
300 ml cocosmelk

Hoe ga je te werk?
Begin eerst met de chocolade siroop of saus, zodat dit kan afkoelen.
Voor de chocolade siroop meng je alle ingrediënten in de pan en laat je dit op staan totdat de suiker versmolten is met het water en de cacao tot mooie siroop. Laat het terugkoelen voor gebruik, zodat het wat kan opstijven. Zodoende wordt het dikker.

Voor het geval je de chocolade saus wilt maken en gebruiken; dan smelt je de chocolade. Dit kan au bain marie of in de magnetron. Roer er daarna in 2 delen de cocosmelk doorheen.

Pak vervolgens de glazen erbij. Decoreer de binnenkant van het glas met wat swirls van de chocolade siroop of saus. Let op, de saus is dikker en zal beter hechten aan de binnenkant van de glas.

Voor het drankje zelf snijd je de avocado open. Pit eruit en dan haal je de avocado uit de schil, in de blender kan. Voeg vervolgens naar smaak gecondenseerde melk toe. Tip, begin met 1 eetlepel. Je kunt het altijd nog zoeter maken aan het einde. Snijd de limoen door midden en pers deze uit boven de kan. Pas op voor pitjes. Schenk de cocosmelk erin. En blend de gehele massa tot het mooi glad is.

Voor het geval je er koffie of likeur aan wilt toevoegen, doe dit dan pas nadat je de basis ingrediënten fijn hebt gedraaid in de blender.


Schenk de groene massa in de met chocolade gedecoreerde blenders.
Decoreer het drankje eventueel nog met wat stukjes avocado, meer chocolade of slagroom.
Selamat menikmati!