Recepten

Toko Lo – Kwarkbrood

Samen met de mannen van Maker’s District nam ik 3 afleveringen op van korte bakvideo’s. Met als tweede video, een recept voor kwarkbrood. Het is een vetarm, glutenvrij broodje.  Ik maak in dit recept gebruik van cocosrasp  en cocosmeel(als cocosfanaat). Die zou je ook kunnen vervangen door lijnzaad of speltmeel/amandelmeel. Eenzelfde geld voor de pitten, die kun je door zaden vervangen of zelfs door granola. Er zijn veel variaties mogelijk.

Wat heb je nodig?
150 gr kwark
50 gr cocosmeel
50 gr cocosrasp
4 eieren
vanille extract naar smaak
2 eetlepels zonnepitten
1 eetlepel pompoenpitten
1/2 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder

Vegan alternatief
Vervang de kwark door soja yoghurt
Vervang de eieren door 150 ml cocosmelk of sinaasappelsap of 2 bananen

Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven op 180 graden.

Meng de kwark met de eieren.
Voeg vervolgens het meel, bakpoeder, de cocosrasp toe, snufje zout. En eventueel wat vanille extract.
Meng alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.

Bekleed de springvorm met bakpapier en giet het mengsel hierin.
Bestrooi de bovenkant met de zonnebloem pitten en/of pompoenpitten.
Plaats het brood zo’n 15 minuten in de oven.
Let op, gebruik je een kleinere vorm , dan moet je de baktijd aanpassen. Dan moet het langer bakken. Dit doordat een hoger broodje langer moet garen dan een redelijk platte zoals ik in het filmpje maak.

De warme geur van het brood vervult je hele huis. Het lijkt lastig, maar je moet toch eventjes wachten voordat je het brood gaat eten. Laat het iets afkoelen zodat je niet al je smaakpupillen van je tong verbrand.

Om het brood te bewaren, kun je het beste goed in plastic verpakken en in de koelkast opbergen. Er is tenslotte zuivel verwerkt in het broodje en dat dient gekoeld bewaard te worden.  Je kunt het broodje met een zoete chutney eten of zelfs met een hartige soep. Perfect als tussendoortje of als alternatief voor het welbekende bananenbrood.