Recepten

Recept Kue Serabi Bandung (demo Ahoy)

In het Paasweekend geef ik 2x per dag demonstraties/workshops live vanaf het Senang Podium. Ik laat daar zien hoe je de Kue Dadar maakt of Kue Serabi Bandung.  Serabi zijn kleine pannenkoekjes uit een terra cotta wok of speciaal gemaakte vorm. Kenmerkend voor de serabi zijn de leegbubbeltjes die onstaan, door het beslag simpelweg in een gloedhete vorm te gieten. En zo te bakken. Je bakt de serabi bruin aan de onderkant en aan de bovenkant net totdat het beslag niet meer vloeibaar is.

Hierbij het recept van de demo voor Kue Serabi Bandung:

Bahan-bahan (benodigdheden)
150 gram tepung beras (rijstmeel)
50 gram kelapa parut (geraspte cocos)
1 sendok gula pasir (1 lepel kristalsuiker)
garam (snufje zout)
300 ml santan cair (cocos melk)
1 butir telor (1 ei)

Voor de saus:
250 ml santen cair (cocos melk)
3 gula djawa (Javaanse rietsuiker of bruine basterdsuiker)
garam (zout)
daun pandan (pandan blad)

Cara membuat (bereidingswijze)
Stoom de geraspte cocos of maak het wat vochtig met water uit de kraan. Dit voorkomt dat de pannenkoekjes droog worden.

Bereid de saus. Zet een pannetje op laag vuur met daarin de cocosmelk, snufje zout, fijn gehakte gula djawa (of bij gebrek daaraan bruine suiker, zo’m 150 gram) en het pandan blad. Laat dit rustig op staan totdat de suiker gesmolten is.

Zet de serabi vorm (of een kleine wok) op het vuur en laat deze goed heet worden.

Meng het rijstmeel met het zout, cocos, kristalsuiker goed door elkaar. Voeg geleidelijk de cocosmelk toe en roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg vervolgens voor de smeuïgheid een ei toe. Dit kun je ook achterwege laten in het geval van een veganistisch dieet.

Vet de serabi vorm in met olie. Schenk het beslag erin en plaats er een deksel op. Kijk na een minuutje hoe het ermee gaat. Pas op dat je vuur niet te hoog staat, waardoor je pan bloedheet wordt. Dan verbrand je serabi nog voordat hij gaar is.

Serveer de pannenkoekjes met de saus en sudah, selamat makan!


Kue-serabi-bandung-tokolo